Engelsk text.

 

 

Välkommen!
Detta är en kort presentation visande några program/appar (Pc, Android) och pdf-dokument skapade av Jan Lindström. Programmen är fria att använda, om du följer deras licens.

 

Bortsett från Pdf-dokument, så laddas filerna beskrivna här, ned från Koofr.net (se länkar nedan). När du klickat på en länk så ser du en lista med filer. Markera i rutan framför en eller flera och tryck på Download.

PC

Windows-versionerna kan köras på andra plattformar (Linux, Mac OS X, BSD och Solaris), med hjälp av Wine. Vilket idag, av flera anledningar, kan vara ett bättre sätt.  Alla paket för Linux eller Windows innehåller två versioner (32/64). Linux-programmen är byggda och testade på Debian- och Ubuntu-system.

Filerna  skickas komprimerade i antingen zip- eller tar.gz-format. Programmen behöver inte installeras och har små krav på systemen. De använder egen grafik och text. Vilket gör att de visas och agerar exakt lika. Under Linux behövs enbart X Window System (vanligen kallat Xlib, X11 eller bara X). Om ditt system endast har Wayland (möjlig arvtagare till Xlib), så finns där en X11-server, kallad Xwayland, vilken används till att köra dessa program.

ANDROID

Min enkla åsikt säger, att strukturen på Android-appar (och i de flesta fall, hur de byggs), är långt ifrån perfekt. Kanske lite motsägelsefullt, så har jag ändå byggt några. De är nästan så enkla de kan bli genom egen kodning och ändå göra jobbet.

 

Flera appar har nu samlats i JLs3D. afTRYCK-appen har nu kodats om, vilket visas genom namnet afT22N.apk (N=Ny). Alla appar har en motsvarighet i PC-versioner.

  Apparna har följande egenskaper:

* De har ingen åtkomst till övriga systemet.
* De kopplar inte upp sig mot nätet eller något nätverk eller använder din telefon.
* De visar ingen reklam.
* Är inte begränsade på något sätt.
* Lägsta system Android 4.1.


De är inte publiserade på Play Store, så du får ladda ned dem från samma plats som mina övriga program. Var absolut säker på att du vet vad det innebär. Du hittar information om sideloading, unknown sources och independent app stores på nätet. Från Android 8.0 kan man ladda ned enstaka filer som inte kommer från Play Store. Känner du dig osäker, använd om möjligt dator-versionerna istället.

Trycksvarvning historia teknik

afTRYCK version 2.2

Trycksvarvning är ett avancerat och spektakulärt hantverk, med anor långt tillbaka i tiden. Programmet afTRYCK, handlar om just trycksvarvning. Det beskriver tekniken, utrustning och historia, på ett förhoppningvis hyfsat sätt.  Läs mera HÄR.

 

Version 2.2 har fått en ytterligare animation. Under avdelningen "Tryckning", har 2 avsnitt om sammanfogning ändrats. Android-appen (nu omprogrammerad) har samma innehåll men ett annat utseende, se HÄR.

 

 LÄNK TILL NEDLADDNINGAR AV PROGRAM 

Välj där:

*afT22_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*afT22_Win3264.zip för Windows (32/64)

*afT22N.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

Trycksvarvning Trycksvarv 3d metal spinning lathe

3DSVARV version 4.1

Program som tar en sväng runt en trycksvarv i 3d-miljö. Kan ses som ett komplement till afTRYCK. Den text som finns inkluderad, är både på svenska och engelska.  I version 4 har grafiken utökats med trycksvarvaren själv. Även om han försvinner ibland (för att visa det som annars döljs). Grafiken blev dock lite skral, vilket har ändrats i 4.1.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*3Dsvarv41_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*3Dsvarv41_Win3264.zip för Windows (32/64)

*3DSvarv41.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

**Android-appen  JLs3D (längre ned på sidan), inkluderar material från en tidigare version av 3DSvarv

Historia Frågesport quiz år spel program

ANNO-F version 2.3

Anno-F är en frågesport (quiz) om historia och årtal. Mera exakt om när en händelse inträffade. Frågorna är uppdelade i 4 avdelningar, där frågor ställs på lite olika sätt. Ronderna är 10 till 13 frågor långa. För att få ett så kallat kanon-resultat, så behövs i ronderna med 10 frågor, alla rätt. I den avdelningen som har 13 frågor gäller en viss procentsats.


Du kan läsa lite mera om ANNO-F HÄR. Det här är ett program med enbart svensk text.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

AnnoF23_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

AnnoF23_Win3264.zip för Windows (32/64)

 

Hultaby borg slott ruin slottsruin 3D Vetlanda

HULTABY version 2.2

Hultaby visar i 3D hur Hultaby borg eller residens (ofta numera kallat för slott), kan ha sett ut någon gång på 1300-talet. Idag är det en ruin strax utanför Vetlanda, Småland. Läs mera HÄR.  Denna version har uppdaterad grafik.

Hultaby ruin borg slott video mpeg

Det finns även en zip-fil med en video visandes dagens ruin. Den är i Mp4-format (mpeg) och cirka 55 Mb stor. Speltiden är ungefär den samma (i sekunder). Inkluderat är även 4 foton. Allt i gråskala eller svart/vitt om du så vill.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*Hultaby22_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Hultaby22_Win3264.zip för Windows (32/64)

*För Android se JLs3D längre ned på sidan.

*HultabyVideo.zip säger väl nog.


SE-AEA Autogiro Cierva C30 3D

SE-AEA version 2

Är ett program om en autogiro modell Cierva C30. Det innehåller 2D- och 3D-bilder, samt med text på både svenska o engelska. Läs mera HÄR.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*Se-Aea2_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Se-Aea2_Win3264.zip för Windows (32/64)

*För Android se JLs3D längre ned på sidan.

FFVS J22 3D

J22 version 2

FFVS J22 var ett svenskt jakt- och spaningsplan, utvecklat under 2:a världskriget. Det tillkom efter att köp utifrån misslyckats. Eftersom SAAB redan fullt utnyttjade sin kapacitet, så kom det att byggas i Flygvapnets (Flygförvaltningens) egen regi. Detta med hjälp av ca 500 underleverantörer.

Flygplanet presenteras här med bilder i 2D och 3D, samt med text på svenska o engelska. Se mera HÄR.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*J22-2_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*J22-2_Win3264.zip för Windows (32/64)

*För Android se JLs3D längre ned på sidan

Hove är ett enkelt spel där det gäller att sluta på exakt noll, när inga fler drag är möjliga. Du väljer att börja från 14-30 och med horisontell eller vertikal som aktiv spelare. Bägge täcker 2 rutor i  respektive riktning. Resultatet följer dock endast den aktiva.   För att förändra förutsättningarna lite så kan man ta bort någon av de 7 horisontella raderna. Man kan även dölja rutan i mitten. Man har även möjligheten att ändra värdet på alla delar av spelplanen  markerade med 3. Dessa kan skiftas till antingen 4 eller 2.

HOVE VERSION C

Är ett enkelt spel där det gäller att sluta på exakt noll, när inga fler drag är möjliga. Du väljer att börja från 14-30 och med horisontell eller vertikal som aktiv spelare spelare. Bägge täcker 2 rutor i respektive riktning. Resultatet följer dock endast den aktiva.

För att förändra förutsättningarna lite så kan man ta bort någon av de 7 horisontella raderna. Man kan även dölja rutan i mitten. Detta har uppenbart ingen effekt ifall mitteraden redan avlägsnats.

 

Den här versionen har även fått möjligheten att ändra värdet på alla delar av spelplanen markerade med 3. Dessa kan nu skiftas till antingen 4 eller 2. Detta markeras genom att deras text ändras till 3+1 eller 3-1.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*HoveC_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*HoveC_Win3264.zip för Windows (32/64)

Brahehus slott ruin 3D

BRAHEHUS

Brahehus är en uppskattning av hur byggnaden vid Vättern en gång i tiden kan ha sett ut. Detta med hjälp av en 3D-modell. Läs mera  HÄR.

 

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*Brahehus_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Brahehus_Win3264.zip för Windows (32/64)

*För Android se JLs3D längre ned på sidan

Vetlanda stavades Hvetlanda före reformen 1906. För att förbinda  Vetlanda med Södra Stambanan, byggdes ett spår till Sävsjö 1884.  Stationshuset i Vetlanda lär väl ha rests till dess. Senare byggdes  även sträckan till Nässjö. Det första loket beställdes från Motala verkstad 1884. Namnet blev  som platsen (med H). Det använde i lokal trafik till 1911.3D-grafiken  här ska visa stationen och loket Hvetlanda runt 1900.

HVESTA

Vetlanda stavades Hvetlanda före reformen 1906, om nu någon undrar. När det gäller järnväg, var och är, staden snarast en avkrok. För att förbinda Vetlanda med Södra Stambanan, byggdes ett spår till Sävsjö 1884. Stationshuset i Vetlanda lär väl ha rests till dess. Senare tillkom anslutningar till Målilla och Nässjö. Den senare fortfarande i bruk.  Detta, det första stationshuset, revs 1965.

Det första loket beställdes från Motala verkstad 1884. Namnet blev som platsen (med H). Det använde i lokal trafik till 1911. Transporter i olika kalkbrott blev sedan arbetet fram till 1953 (skrotat 1955).

3D-grafiken i detta program ska visa stationen och loket Hvetlanda, i tiden före 1911.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*Hvesta_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Hvesta_Win3264.zip för Windows (32/64)

J35A Draken 3D

J35A

J35A visar J35A Draken, den första versionen av ett klassikt svenskt jaktflygplan. Detta med 3D-bilder, som i tidigare program du kan finna här.
Läs mera HÄR.

 

Android-appen har nu uppdaterats. Funktionen kring A(nimerings)-knappen har ändrats och bildserierna är nu samma som i PC-versionerna.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*J35A_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*J35A_Win3264.zip för Windows (32/64)

*J35A+.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

Ädelfors guldgruva 3D

LAVEN

Runt Vetlanda i Småland finns ett flertal gruvområden. De var väl oftast, i modern mening, inte särskilt produktiva. Störst var Kleva som producerade koppar, senare nickel. Det här handlar om Ädelfors guldgruva.

3D-modellen i detta program skall någorlunda visa laven över Adolf-Fredriks gruva. En lave är en träbyggnad över gruvans ingång. Här även kallad uppfodringsverket. Då syftandes på maskineriet inuti. Läs mera HÄR.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*Laven_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Laven_Win3264.zip för Windows (32/64)

 

Saab J21B jaktflygplan 3D

J21B

Detta program handlar om J21B. En version av ett svenskt jaktflygplan, som aldrig kom längre än till en modell i full skala (mock-up).
Läs mera HÄR.
 

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*J21B_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*J21B_Win3264.zip för Windows (32/64)
 

Jls3D

JLs3D

JLs3D ersätter Android-versionerna till följande program:
Brahehus
Hultaby
J22
SE-AEA

 

Innehåller även material från en äldre version av 3DSvarv.

 

All grafik som följer med dessa program är inte inkluderad här. Du kan stega framåt och bakåt i bildsekvenserna, men de tidsstyrda animationerna som finns i ovanstående program saknas. JLs3D är enklare, men samtidigt får du mycket samlat i samma app. Dock inte den snabbaste i programmeringens historia.

LÄNK TILL NEDLADDNINGAR

Välj där:

*JLs3D.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

 

 

Svenska tennstämplar Småländska mästare

 

MÄRKE OCH MÄSTARE (PDF)

Beskriver historien bakom det svenska systemet med stämpling av tenn. Dessutom listas mästare från skråtidens Småland.  Finns även i en version med engelsk text.

Länkar:

MochM.pdf (Svensk text)

MandM.pdf (Engelsk text)

 

 


©Jan Lindström 2015-2021