Engelsk text.

 

 

Välkommen!
Detta är en kort presentation visande program/appar (Pc, Android) och övriga media-filer, skapade av Jan Lindström. Programmen är fria att använda, om du följer deras licens.

 

Nästan alla filer laddas ned från Pcloud (Schweiz). Använd knappen nedan.

 

 

https://e.pcloud.link/publink/show?code=kZBX5hZJKX9U8VoMnHSkFSwHSpKcfBXYCuy

 

PC

Windows-versionerna kan köras på andra plattformar (Linux, Mac OS X, BSD och Solaris), med hjälp av Wine. Vilket idag, av flera anledningar, kan vara ett bättre sätt.  Alla paket för Linux eller Windows innehåller två versioner (32/64). Linux-programmen är byggda och testade på Debian- och Ubuntu-system.

Filerna  skickas komprimerade i antingen zip- eller tar.gz-format. Programmen behöver inte installeras och har små krav på systemen. De använder egen grafik och text. Vilket gör att de visas och agerar exakt lika. Under Linux behövs enbart X Window System (vanligen kallat Xlib, X11 eller bara X). Om ditt system endast har Wayland (möjlig arvtagare till Xlib), så finns där en X11-server, kallad Xwayland, vilken används till att köra dessa program.

ANDROID

Min enkla åsikt säger, att strukturen på Android-appar (och i de flesta fall, hur de byggs), är långt ifrån perfekt. Kanske lite motsägelsefullt, så har jag ändå byggt några.  Flera appar har nu samlats i JLs3D.  Alla appar har en motsvarighet i PC-versioner (förutom JLs3D).

  Apparna har följande egenskaper:

* De har ingen åtkomst till övriga systemet.
* De kopplar inte upp sig mot nätet eller något nätverk eller använder din telefon.
* De visar ingen reklam.
* Är inte begränsade på något sätt.
* Lägsta system Android 4.1.


De är inte publiserade på Play Store, så du får ladda ned dem från samma plats som mina övriga program. Var absolut säker på att du vet vad det innebär. Du hittar information om sideloading, unknown sources och independent app stores på nätet. Från Android 8.0 kan man ladda ned enstaka filer som inte kommer från Play Store. Känner du dig osäker, använd om möjligt dator-versionerna istället.

Trycksvarvning historia teknik

afTRYCK version 2.3

Trycksvarvning är ett avancerat och spektakulärt hantverk, med anor långt tillbaka i tiden. Programmet afTRYCK, handlar om just trycksvarvning. Det beskriver tekniken, utrustning och historia, på ett förhoppningvis hyfsat sätt.  Läs mera HÄR.

 

I version 2.3 har den första animationen bytts ut. Den nya är baserad på den som finns i videon. Android-appen har samma innehåll men ett annat utseende, se HÄR.

trycksvarvning video

Att gör en animation som visar trycksvarvning, medför att man får ta till förenklingar.  De tre animationerna i afTRYCK skall ihop ge en skissartad vy av tryckning. Den i 3DSvarv visar endast några steg, där verktyget (tryckstålet) hoppar mellan dessa. I verkligheten omformas materialet kontinuerligt, styrd av tryckstålet, som stöds av en sprint i anhållet.

En något bättre animation finns som video. Den är också givetvis starkt förenklad, men bättre bearbetad. Den visar rörelserna mera korrekt.  Videon är nu  (version 3)  mera detaljerad, man ser tryckstålet genom hela förloppet.

 

  Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*afT23_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*afT23_Win3264.zip för Windows (32/64)

*afTRYCK23.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

*Tryckning-Spinning3.zip för den animerade videon

Trycksvarvning Trycksvarv 3d metal spinning lathe

3DSVARV version 4.1

Program som tar en sväng runt en trycksvarv i 3d-miljö. Kan ses som ett komplement till afTRYCK + den animerade videon. Texten som finns inkluderad, är både på svenska och engelska.  I version 4 har grafiken utökats med trycksvarvaren själv. Även om han försvinner ibland (för att visa det som annars döljs). Grafiken blev dock lite skral, vilket har ändrats i 4.1.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*3Dsvarv41_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*3Dsvarv41_Win3264.zip för Windows (32/64)

*3DSvarv41.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

**Android-appen  JLs3D (längre ned på sidan), inkluderar material från en tidigare version av 3DSvarv

ANNO-F version 3.1

Anno-F är en frågesport (quiz) om historia och årtal. Mera exakt om när en händelse inträffade. Frågorna är uppdelade i 5 avdelningar, där frågor ställs på lite olika sätt. Ronderna är 10 till 13 frågor långa. För att få ett så kallat kanon-resultat, så behövs i ronderna med 10 frågor, alla rätt. I den avdelningen som har 13 frågor gäller en viss procentsats. Version 3.1 har fått fler Pyramid-ronder.


Du kan läsa lite mera om ANNO-F HÄR. Det här är ett program med enbart svensk text.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*AnnoF31_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*AnnoF31_Win3264.zip för Windows (32/64)

 

Hultaby borg slott ruin slottsruin 3D Vetlanda

HULTABY version 2.3

Hultaby visar i 3D hur Hultaby borg eller residens (ofta numera kallat för slott), kan ha sett ut någon gång på 1300-talet. Idag är det en ruin strax utanför Vetlanda, Småland. Läs mera HÄR.

 

Denna version har utökad grafik. 3D-modellen visas nu i fler vyer. Rakt framifrån i markplan (sett från huvudingången). Även från samma sida, med vinklar mera uppifrån. Ljussättningen har även ändrats något. Dessutom finns ett montage, där ett foto av dagens ruin sammanfogats med den här använda 3D-modellen.

Hultaby ruin borg slott video mpeg

Det finns även en zip-fil (15Mb) med ett par videos visandes dagens ruin. De är i Mp4-format (mpeg) och med speltid cirka 2 x 1minut. Inkluderat är även 4 foton. Allt i gråskala eller svart/vitt om du så vill.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*Hultaby23_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Hultaby23_Win3264.zip för Windows (32/64)

*För Android se JLs3D längre ned på sidan

*HultabyVideoB.zip


SE-AEA Autogiro Cierva C30 3D

SE-AEA version 2

Är ett program om en autogiro modell Cierva C30. Det innehåller 2D- och 3D-bilder, samt med text på både svenska o engelska. Läs mera HÄR.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*Se-Aea2_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Se-Aea2_Win3264.zip för Windows (32/64)

*För Android se JLs3D längre ned på sidan.

FFVS J22 3D

J22 version 2

FFVS J22 var ett svenskt jakt- och spaningsplan, utvecklat under 2:a världskriget. Det tillkom efter att köp utifrån misslyckats. Eftersom SAAB redan fullt utnyttjade sin kapacitet, så kom det att byggas i Flygvapnets (Flygförvaltningens) egen regi. Detta med hjälp av ca 500 underleverantörer.

Flygplanet presenteras här med bilder i 2D och 3D, samt med text på svenska o engelska. Se mera HÄR.

 

Förutom programmet (appen) finns en animerad video i mp4-format. Den använder samma 3D-modell, dock med den skillnaden att texturen saknas. Återgivningen är i blå och grå toner. Lite mera artistiskt än fotorealistiskt. Ingen J22 har varit målad på dylikt sätt.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*J22-2_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*J22-2_Win3264.zip för Windows (32/64)

*J22video2.zip för videon (mp4)

*SweFightersVideo.zip innehåller en animerad video med J23, J22, J21B och J35

*För Android se JLs3D längre ned på sidan

Hove är ett enkelt spel där det gäller att sluta på exakt noll, när inga fler drag är möjliga. Du väljer att börja från 14-30 och med horisontell eller vertikal som aktiv spelare. Bägge täcker 2 rutor i  respektive riktning. Resultatet följer dock endast den aktiva.   För att förändra förutsättningarna lite så kan man ta bort någon av de 7 horisontella raderna. Man kan även dölja rutan i mitten. Man har även möjligheten att ändra värdet på alla delar av spelplanen  markerade med 3. Dessa kan skiftas till antingen 4 eller 2.

HOVE VERSION C

Är ett enkelt spel där det gäller att sluta på exakt noll, när inga fler drag är möjliga. Du väljer att börja från 14-30 och med horisontell eller vertikal som aktiv spelare spelare. Bägge täcker 2 rutor i respektive riktning. Resultatet följer dock endast den aktiva.

För att förändra förutsättningarna lite så kan man ta bort någon av de 7 horisontella raderna. Man kan även dölja rutan i mitten. Detta har uppenbart ingen effekt ifall mitteraden redan avlägsnats.

 

Den här versionen har även fått möjligheten att ändra värdet på alla delar av spelplanen markerade med 3. Dessa kan nu skiftas till antingen 4 eller 2. Detta markeras genom att deras text ändras till 3+1 eller 3-1.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*HoveC_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*HoveC_Win3264.zip för Windows (32/64)

Brahehus slott ruin 3D

BRAHEHUS

Brahehus är en uppskattning av hur byggnaden vid Vättern en gång i tiden kan ha sett ut. Detta med hjälp av en 3D-modell. Läs mera  HÄR.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*Brahehus_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Brahehus_Win3264.zip för Windows (32/64)

*För Android se JLs3D längre ned på sidan

Vetlanda stavades Hvetlanda före reformen 1906. För att förbinda  Vetlanda med Södra Stambanan, byggdes ett spår till Sävsjö 1884.  Stationshuset i Vetlanda lär väl ha rests till dess. Senare byggdes  även sträckan till Nässjö. Det första loket beställdes från Motala verkstad 1884. Namnet blev  som platsen (med H). Det använde i lokal trafik till 1911.3D-grafiken  här ska visa stationen och loket Hvetlanda runt 1900.

HVESTA

Vetlanda stavades Hvetlanda före reformen 1906, om nu någon undrar. När det gäller järnväg, var och är, staden snarast en avkrok. För att förbinda Vetlanda med Södra Stambanan, byggdes ett spår till Sävsjö 1884. Stationshuset i Vetlanda lär väl ha rests till dess. Senare tillkom anslutningar till Målilla och Nässjö. Den senare fortfarande i bruk.  Detta, det första stationshuset, revs 1965.

Det första loket beställdes från Motala verkstad 1884. Namnet blev som platsen (med H). Det använde i lokal trafik till 1911. Transporter i olika kalkbrott blev sedan arbetet fram till 1953 (skrotat 1955). 3D-grafiken i detta program ska visa stationen och loket Hvetlanda, i tiden före 1911.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*Hvesta_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Hvesta_Win3264.zip för Windows (32/64)

J35A Draken 3D

J35A

J35A visar J35A Draken, den första versionen av ett klassikt svenskt jaktflygplan. Detta med 3D-bilder, som i tidigare program du kan finna här.
Läs mera HÄR.

 

Android-appen har nu uppdaterats. Funktionen kring A(nimerings)-knappen har ändrats och bildserierna är nu samma som i PC-versionerna. Videon (version 2) är i samma stil och format som den till J22:an.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*J35A_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*J35A_Win3264.zip för Windows (32/64)

*J35A+.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

*J35Avideo2.zip för videon (mp4)

*SweFightersVideo.zip innehåller en animerad video med J23, J22, J21B och J35

Ädelfors guldgruva 3D

LAVEN

Runt Vetlanda i Småland finns ett flertal gruvområden. De var väl oftast, i modern mening, inte särskilt produktiva. Störst var Kleva som producerade koppar, senare nickel. Det här handlar om Ädelfors guldgruva.

3D-modellen i detta program skall någorlunda visa laven över Adolf-Fredriks gruva. En lave är en träbyggnad över gruvans ingång. Här även kallad uppfodringsverket. Då syftandes på maskineriet inuti. Läs mera HÄR.

 

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*Laven_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*Laven_Win3264.zip för Windows (32/64)

 

Saab J21B jaktflygplan 3D

J21B

Detta program (eller app) handlar om J21B. En version av ett svenskt jaktflygplan, som aldrig kom längre än till en modell i full skala (mock-up).
Läs mera HÄR.
 
 
Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*J21B_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*J21B_Win3264.zip för Windows (32/64)

*J21B.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)
 
*SweFightersVideo.zip innehåller en animerad video med J23, J22, J21B och J35
 

Nordreport Gamla Stockholm Utställningen 1897 3D

GS97

Den Allmänna Konst- och Industri-utställningen hölls under 1897 på Djurgården i Stockholm. Efter utländska förebilder, så hade man med fantasins hjälp skapat några kvarter av 1500-talets Stockholm. Byggda för en sommar av trävirke, puts och gips. En byggnad var Nordreport, vilken nu har återskapats som 3D-modell. Läs mera HÄR.

 
Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*GS97_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*GS97_Win3264.zip för Windows (32/64)

*GS97.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

*1897png.zip för en ritning/karta över hela utställningsområdet

J23

J23 var ett ganska uppmärksammat jaktflyg vid den internationella utställningen i Göteborg 1923 (ILUG). Även bland dåtidens svenska militära piloter fanns en viss stolthet. Allt detta baserat på utseendet, vilket utan tvivel hade sina förtjänster. I övrigt var det hela ett klart misslyckande.
Läs mera HÄR.

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*J23_Lin3264.tar.gz för Linux (32/64)

*J23_Win3264.zip för Windows (32/64)

*SweFightersVideo.zip innehåller en animerad video med J23, J22, J21B och J35

 

Jls3D

JLs3D VERSION 3

JLs3D ersätter Android-versionerna till följande program:
*Brahehus

*Hultaby

*J22
*SE-AEA

Innehåller även material från en äldre version av 3DSvarv.

Denna version har uppdaterats med Hultaby 2.3. All grafik som följer med programmen listade ovan är inte inkluderat här.  JLs3D är enklare, men samtidigt får du mycket samlat i samma app.

Ladda ned med knappen vid sidans topp. Välj sedan:

*JLs3D3.apk för Android (Obs! var noga med att läsa avdelningen om Android ovan)

Några Pdf-dokument finns också.

*Jernboden.pdf visar med ett par 3d-bilder, hur ett hus vid Vetlanda torg såg ut vid ungefär sekelskiftet 1900.
*MärkeoMästare.pdf handlar om svenska tennstämplar.

Länk till Pdf-avdelningen HÄR.

 


©Jan Lindström 2015-2024